australianshepherd

Direktlänk till inlägg 6 augusti 2012

Inträdesprov

Av Tina Lindmark - 6 augusti 2012 13:26

Igår åkte vi till Avesta för att göra inträdesprov. Jag ska inte dra ut på spänningen för tyvärr räckte vi inte till hela vägen. Jag är jättenöjd med provet, delar som jag trodde skulle gå åt helvete gick toppenbra medan några moment som jag trodde han var säker på inte gick alls. 


Får inte in nåt videklipp direkt här i bloggen, så jag länkar istället: http://www.youtube.com/watch?v=l-gL5CbK6rU&feature=youtu.be


Som synes började vi bra med underlag och hundmöten. Hundmötet var ett moment som jag varit orolig för, intresse fanns hos Tåss men jag är jättenöjd. Sedan kommer vi till hantering/kontakt/hälsning. Trots att jag tyckt att Tåss varit säker med okända har jag tränat en del hantering och lek med okända, alltid med utmärkt resultat. Det börjar med att Tåss inte visar speciellt mycket intresse för domaren när han försöker ta kontakt, "happ, inte likt honom" tänkte jag, "men det är ju så mycket runt om och jag är lite nervös och stel". Sen går domaren iväg med honom, ser väl OK ut men sen får Tåss brottom tillbaka till mig. Sen börjar hanteringen, domaren kollar öron, tänder mm. Då gör Tåss något som domaren menar är en "markering" med munnen för att visa att han inte uppskattar situationen. Jag är medveten om att Tåss har lätt för att använda munnen, i lek men ibland också i vardagen. Det har försvunnit mer och mer ju äldre han blivit och jag har kallat det för "jävla skitungefasoner" och det är en ren uppfostringsgrej som jag inte tagit tag i riktigt. Han är fortfarande rätt valpig. Han kan ta tänderna på min arm eller jackärm om jag ex måste krångla av halsbandet för att det sitter tajt eller om vi är på ett ställe där han måste ligga still och jag måste säga till honom på skarpen för att han ska vara still, då kan han rulla över på rygg och verkligen försöka fjanta sig ur situationen. Det är ingen aggressiv ton i det hela men det är hans sätt att försöka ta sig ur en situation han inte tycker om, jag har dock aldrig sett det i träningsmässig hantering förut. På med hårdhandskarna bara. 

Efter det tycker Tåss att domaren är obehaglig och undviker fortsatt konatkt genom att gå långt ifrån honom, titta bort och backa undan när domaren åter erbjuder kontakt. 


Gallertrappan har han aldrig uppskattat. Han går upp före mig men det syns att han är lite berörd. 


Mörkret kunde vi inte filma men det gick inte alls idag. Jättekonstigt, tyckte jag, eftersom att det varit hans säkraste moment tidigare. Nu i efterhand har jag funderat på om det berodde på incidenten med domaren. Tåss var inte sig själv i mörkret, klistrade rätt mycket vid mig och ville inte springa och utforska som han alltid gjort förut. Vi var i exakt samma mörkerrum 3 veckor tidigare. Domaren var förstås med inne i mörkret och kanske kan det ha varit hans närhet som gjorde att Tåss ville vara vid mig. Jag har ingen aning egentligen, men någon förklaring till varför ett momtent som funkat toppenbra tidigare plötsligt inte funkar alls måste det ju finnas.


Sen kör vi på och kommer till uppbindningen. Där blev jag stolt! Vi har tränat så mycket uppbindning och beroende på omgivning kan det fortfarande komma pip ibland. Jag var inte heller beredd på att han skulle vara uppbunden så länge, ca 5 min. Ett litet gnäll hörde jag i början och sedan helt tyst, fick ju stå med ryggen mot honom så jag hade ingen aning om vad han hade för sig i övrigt förens efteråt.   


Tillslut medelade domaren att vi nog inte skulle räcka hela vägen fram och det blev ett Ej godkänt. Det hade varit en lång diskusion sa han, och jag såg att de kryssat i "Godkänt" rutan men sedan ångrat sig. Snacka om att snubbla på mållinjen men jag håller med om att provet i helhet inte såg toppenbra ut med tanke på hanteringen och mörkret.


Hur som helst är jag faktiskt väldigt nöjd med provdagen. Delar som jag trodde vi skulle misslyckas med gick förvånansvärt bra och bara det ser jag som en stor seger. Dessutom är det väldigt bra att veta att han KAN brista i hanteringen och att vi behöver träna på det för att det inte ska visa sig igen i ex MH. 


Så vad ska vi göra istället för räddningen? Jag funderar på bevakning och agilitykurs till hösten men har inte bestämt mig till fullo än. Kul ska vi iallafall ha, vad vi än hittar på!

 
ANNONS
 
Sanna

Sanna

8 augusti 2012 00:21

Tolkar hanteringssituationen precis som du gör. Han är en liten snorunge som försöker slingra sig ur det hela. Vet också hur han gärna använder munnen som en valpgrej. Kan ju skrämma någon som inte känner honom och det kan ju i sin tur ge Tåss mod att våga ta i lite till nästa gång han inte känner för att hanteras. Så bra, ta tag i valpbitandet!
Såg inte mycket till osäkerhet i trappan, självklart har de bråttom ner, skulle de väl ha även om den vore gjord av trä... Fort ska det liksom gå. Svansen är ju glad hela tiden.
Ja det var ju synd att han inte fått ett halvår till på nacken vid inträdesprovet. Men så är det ju. Bevakning är ju kul!

http://www.sugarwinds.se

 
Marie L

Marie L

8 augusti 2012 09:38

Synd att det inte gick hela vägen på inträdesprovet! Blir säkert bra med mera träning alt/ i bevakningsträning:-) Grattis till Tåss på 1-årsdagen oxå, ge honom en kram från mig!

http://www.123minsida.se/Minos

 
Elin och Billy

Elin och Billy

24 augusti 2012 10:40

Synd att det inte gick hela vägen, men det finns mycket annat kul man kan göra =) Härligt att uppbindningen och gallertrappan gick så bra i alla fall, men typiskt att moment som funkat förut inte gjorde det nu :/

http://elinselin.se/wordpress

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tina Lindmark - 7 mars 2016 15:24

Välkommen till vår nya hemsida: https://brukshundarnas.wordpress.com/ ...

Av Tina Lindmark - 2 november 2013 17:54

Nu har jag satt upp mål inför vintern 2013-2014.: Debutera i rallylydnad nybörjare Debutera i lydnadsklass 1  Under hösten gick vi en kurs som hjälpte mig se våra styrkor och svagheter och vad vi behöver fokusera på i vår träning. När Tåss vä...

Av Tina Lindmark - 11 september 2013 14:04

Det här blir ett inlägg helt tillägnat det moment i lydnad/bruks som jag fruktar allra mest - plattsliggning. Nu har det gått så långt att jag inte kan somna, att jag inte kan koncentrera mig när jag pluggar för att jag hela tiden tänker på den helve...

Av Tina Lindmark - 13 juni 2013 11:56

Från att ha känt att ett fårköp ligger ljusår fram i tiden är vi nu snart i mål. Jag har grubblat och tänkt över hur jag ska lösa mer mark här hemma. Då vår hyra är dyr vill jag kunna hyra ut stallet med 5 boxplatser som vi ändå inte använder, men ti...

Av Tina Lindmark - 16 maj 2013 13:39

I måndags var vi nere i Björsjö och snitslade elitspår inför DM. Johanna hade mig sig Saxe och Loke och Emma hade med sig kameran.                         Tre snygga aussiegrabbar!El Merino's Panther "Loke", Peakn'Stuff Texas Breez...

Presentation


~ Tåss & Tina ~

Mitt liv med en australian shepherd vid namn Sugarwind's Late Night Snack "Tåss".

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ australianshepherd med Blogkeen
Följ australianshepherd med Bloglovin'

Sugarwind's


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se